🎞️ Alevilikte İnsan, Hakikat ve Siyaset – Hüseyin Elmas Dede (Özel Program)

0

⚫️ Alevi Dedesi Hüseyin Elmas ile Alevilik,
Aleviliğin insan ve doğa felsefesi, toplumsal önermeleri,
Alevilik inancında hakikat, anlam ve insan-ı kamil,
Alevi değerlerinin taşralılık ve modern şehirleşmeyle ilişkisi,
Alevilere yönelik asimilasyon politikaları,
Alevilerin siyaset ve iktidar ilişkileri ile
Alevilerin temel talepleri ve amaçları üzerine konuştuk.

Hüseyin Elmas Kimdir❓
Sivas’ın Hafik ilçesinin Yalıncak köyünde dünyaya geldi. 10 kardeşin üçüncüsüdür. Elmas ailesi aslen 190 yıl kadar önce Tunceli’den göçerler Sivas’a. Halk içinde Mahmut Dede olarak hitap edilen babası bir Alevi dedesidir. Zöhre Ana diye hitap edilen annesi ise Yalıncak Sultan Dergâhı postnişininin kızıdır. Hüseyin Elmas’ın anne tarafından soyu Yalıncak Sultan’a dayanır. Çocukluğu tekkede, dayısının ve babasının terbiyesi altında geçer. Özel günlerde evlerinde toplanan komşulara Alevi inancı gereği yol gösteren babasını gözlemleyerek yetişir.
1965 yılında köy ilkokuluna başlar. Ortaokula ise 1970 yılında Erzincan Tercan’da gider. Ortaokul ikinci ve üçüncü sınıflara Ankara’da devam eder. 1974 yılında yetişmesinde payı büyük olan Yalıncak Tekkesi’nin postnişini olan dayısı Hüseyin Feyzi Yalıncakoğlu ile birlikte İstanbul’a gelir. Bakırköy Akşam Ticaret Lisesi’ne kaydolur. Mezun olunca İstanbul Belediyesi Hesap İşleri Müdürlüğü’nde çalışmaya başlar.
Üniversite öğrencisiyken geldiği İstanbul’da dayısıyla birlikte cemlere katılır. Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde, büyük evlerde küçük gruplarla toplanarak cemler yapılır, başlarına bir sıkıntı geleceğinden korkulsa da. Cem ayinini dayısı yürütür, o da bağlamasıyla zakirlik yapar.
Dede çocuklarının talip çocuklarıyla evlenmeleri hoş karşılanmamaktadır. Bu bilinçle Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrenci ve bir dede kızı olan Kıymet Hanım’la 1987 yılında evlenir. 1988 yılında da oğlu Mert Ali dünyaya gelir.
Yetişmesinde büyük emeği olan ve Aleviliğe dair herşeyi öğrendiği Hüseyin Feyzi Bey’in 1993 yılındaki vefatı da çok etkiler onu. Köyde yalnız kalan anne ve babası 1997 yılında İstanbul’a gelir. Ancak onların İstanbul’daki yaşamları uzun sürmez. Annesi 2000 yılında, babası da 2006 yılında vefat eder.
Hüseyin Elmas 1996 yılında kendi işini kurar ancak aldığı dini terbiyenin de etkisiyle iş dünyasının şartlarına ayak uyduramaz.
Yalıncak Sultan Türbesi 2003 yılında Hüseyin Elmas’ın başkanlığını yürüttüğü köydeki dernek tarafından yaptırılır.
Dergâhı İstanbul’da bulunan Karacaahmet Sultan, Hacı Bektaşı Veli Dergâhı’nda gözcülük vazifesi yapar. Yalıncak Sultan Dergâhı’nda yetişmiş Ağuiçen Ocağı dedelerinden olup şu anda görgü cemlerine başkanlık ettiği Sarıgazi Cemevi dedeliğini yürütmektedir.

Paylaş